Scurta Istorie a Cafelei

 

Istoria raspandirii cafelei in lume a fost discutata in multe feluri.

Dar se pare totusi ca punctul de pornire a fost in Etiopia.

Sa vedem cum suna una din scurtele mici istorii...

 

Dovezi evidente indica originea cafelei Arabica fiind in Etiopia centrala, la o distanta de mii de picioare sub nivelul marii.

Insa legenda cafelei Kaldi spune ca cel ce a descoperit-o a fost un caprar din Abysinia, care stand la pascut intr-o zi frumoasa cu soare, impreuna cu capritele sale, a observat cum au inceput sa topaie dupa ce au mancat niste boabe nemaivazute pana atunci, rosii la culoare. A gustat boabele si ochii sai adormiti s-au deschis imediat. Apoi a dus cateva in orasul sau natal si oamenilor au inceput sa le placa, pentru simplul motiv ca ramaneau mai mult timp treji in timpul rugaciunilor. :)

Initial, cafeaua crestea din boabe crude, verzi si era de fapt o bautura asemanatoare ceaiului, tot verde. In secolul al XIII-lea, arabii o prajeau inainte sa creasca. Ironic, cafeaua era de obicei crescuta de barbati, ca mai apoi sa fie bauta de femei, pentru alinarea durerilor menstruale.

Cafeaua a fost cultivata rar pana in secolele al XV-lea si al XVI-lea, cand plantatii de mare amploare erau prezente in regiunea Yemen a Arabiei. Din Yemen, folosirea boabelor de cafea s-a raspandit in toata peninsula arabica si mai tarziu in Imperiul Otoman al Turciei. Pe acele timpuri, cafeaua era folosita pentru proprietatile sale medicinale si ca un ritual al bauturii. Prima cafenea a lumii, Kiva Han, s-a deschis la Constantinopol in 1475.

Cafeaua ca bautura moderna a fost inventata la sfarsitul secolului al XV-lea, cand au fost acceptate metodele ei de producere, si anume prajirea si sfaramarea boabelor, inainte ca acestea sa fie extrase.

Turcii sustineau cafeaua ca fiind o bautura afrodisiaca si barbatii aveau grija ca femeile lor sa aiba oricand in casa acest produs. Si daca sotul era neinteresat de aceasta, era o cauza legitima pentru sotie ca sa divorteze!

Legenda mai spune ca arabii, protectorii cafelei Arabica, au refuzat ca bulbii lor fertili sa paraseasca tara. Transportarea plantei in afara natiunilor Moslem a fost interzisa de catre guvern. In jurul anului 1650, un pelerin Moslem din India, cu numele de Baba Budan, a iesit din Arabia cu cateva plante. Pe acestea le-a plantat in Mysore, India, unde s-au raspandit.

Introdusa fiind in Europa in anii 1600, cafenelele au aparut foarte repede. Arabii foloseau atat de multa cafea, incat biserica crestina a caracterizat cafeaua ca fiind “berea neagra din Iad”. Dar Papa Clement VIII a gasit-o atat de gustoasa, incat a transformat-o intr-o bautura crestina, spunand in felul urmator: “cafeaua este atat de delicioasa, ca ar fi un pacat sa-i lasam pe cei infideli sa aiba exclusivitatea ei”.

Nu se stie exact cand a fost cultivata prima oara cafeaua si unde, dar unele autoritati cred ca a fost initial crescuta in Arabia, langa Marea Rosie, in jurul anului 675. Alte autoritati spun ca a fost descoperita in Etiopia in jurul anului 900. Altii spun ceva de anul 575, si cum ca negustorii arabi au dus-o catre partea de sud a peninsulei, acum cunoscuta sub numele de Yemen, unde a inceput cultivarea ei.

Espresso este un proces de extragerea aromei din boabele de cafea.

Prima masina espresso a fost instalata in Statele Unite ale Americii in 1927, la Regio in New York. Masina “La Pavoni” poate fi vazuta si astazi acolo.